akad-nikah

[Gambar] Majlis Pernikahan Amim Najmie & Siti Faridah

 

Baru-baru ni iaitu 18hb November 2016 berlangsungnya majlis akad nikah saya yang bertempat di rumah pihak pengantin perempuan di Sungai Besar, Selangor. ( Kampung saya jugak tu 😉 )

Alhamdulillah semuanya berjalan lancar 😉

nikah rombongan pihak lelakiBergambar bersama Atuk dan Embah, Sepupu dan Saudara Mara.

Kalau ikutkan hati, nak je upload semua gambar kat Facebook, tapi banyak sangat gambar. Nanti takut ramai orang rimas 😛

Jadi, apa guna ada blog kalau tak digunakan. Betul tak? Lagipun dah lama tak buat posting dalam blog berhabuk ni. Jom tengok gambar sekitar majlis akad nikah saya.

Berikut adalah beberapa gambar sekitar majlis akad nikah tersebut. Cekidot! 😀

adik-dan-sepupu

live-nikah

Oh ya, majlis pernikahan saya juga ada secara live streaming. Lol 😛

Boleh tengok kat sini : https://www.facebook.com/imahamdan96/videos/1158609297507453/ dan kat sini: https://www.facebook.com/imahamdan96/videos/1158622920839424/

majlis-nikah

doa-selepas-nikah

bernikah

Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar dengan sekali lafaz sahaja. Berdebar? Gemuruh? Ada la sikit. Bohong la kalau siapa yang kata tak berdebar kan??

sarung-cincin

nikah

majlis-pernikahan

Bersama Isteri, Siti Faridah Binti Mhd Amin.

 

keluarga-lelaki

pengantin-sebelah-lelaki

Bersama Family saya.

 

keluarga-pengantin-perempuan

Bersama Family sebelah perempuan.

 

sepupu-sepapat

Bersama adik perempuan, dan juga sepupu.

 

Ada banyak lagi moment-moment yang mahu dikongsi. Tapi cukup la tu je dulu. Kalau rajin, nanti akan update lagi ok 😛

Now, kita cuci mata pulak dengan dulang hantaran ya. Total kesemua dulang hantaran adalah 9 berbalas 7. Ke nak sebut 7 berbalas 9? Entah la. Mana-mana pun sama je kan?

Gubahan hantaran yang lawa superb malatop ni adalah hasil tangan dari Puan Yusnisah Mohd Yusar, pengasas YMY Chocolicious & Crafts. Memang tak boleh disangkal lagi, hasil kerja semua malatop. Dari makanan, gubahan, segala benda. Fuhhh.. Memang cair.

Jom cuci mata sikit. Tapi saya tak upload semua gambar. Ada masa, saya upload semuanya ok. So kat bawah ni adalah beberapa dulang hantaran untuk majlis pernikahan kami.
hantaran

kasut-hantaran

hantaran-perkahwinan

alquran-digital

barang-hantaran

dulang-hantaran

dulang

set-mandian-hantaran

kain-hantaran

set-hantaran

set-sugar-box

Macam mana? Dah cuci mata ke? 😀

Macam biasalah. Outdoor photography mana boleh terlepas.

outdoor-photography

photoshoot

photography

Semua gambar super duper semasa majlis pernikahan saya ni, diambil dan ditangkap oleh saudara Mark Rizam. Hasilnya memang sangat puas hati. Tengok jela semua gambar yang saya kongsikan dalam posting ni, memang superb. Bak kata orang, “Memang terbaik dari ladang”.

 

 

Ramai juga yang bertanya, macam mana kenal?

Jawapannya, sejak dibangku sekolah rendah lagi. Ops!. Hahaha. Kami adalah rakan sekelas sejak dari darjah 5 lagi. Tak de cintan cintun ya masa tu. Cuma kawan rapat je 😛

Alhamdulillah, mungkin jodoh sudah ditentukan, akhirnya kami dijodohkan juga pada 18 November 2016.

Semoga hubungan kami ini kekal bahagia hingga ke Jannah. Aminnn…. 🙂

 

Mana nak dapat motivasi?

 

Assalamualaikum.

Saya Irfan Khairi daripada motivasipantas.com.  Adakalanya kita nak tahu apa yang memberi kita motivasi. Apa yang motivated kan kita. Sebenarnya terpulang kepada kita, terpulang kepada anda. Sebenarnya waktu kita berbeza. Kadang-kadang kewangan menjadi motivasi kita. Kadang-kadang keluarga menjadi  motivasi kita. Kadang-kadang anak menjadi motivasi kita. Kadang-kadang ibu dan ayah menjadi motivasi kita.

Sebenarnya, apa yang boleh memotivasikan diri kita bergantung kepada diri kita sendiri. Contohnya masa muda-muda dulu mungkin duit, wang, atau material memberi kita motivasi. Tapi kalau sekarang kita dah ada anak-anak mungkin anak-anak ini memberi pencetus atau picu memberi kita motivasi.

motivasi_pantasSo, bergantung kepada kita apa keadaan yang memberikan motivasti kepada anda. Tetapi ada satu yang sering kita lupa adalah dalam diri kita sendiri. Apa yang kita sebut tadi adalah luaran, contohnya duit menjadi motivasi kita, mungkin daripada anak-anak, ataupun mungkin daripada suami ataupun isteri. Sama ada ibu ataupun ayah mampu memberi motivasi kepada kita. Tetapi yang paling penting sekali kepada kita adalah yang dalaman.

Dari segi dalaman adalah kita kena self-motivated. Kena boleh memotivasikan diri kita sendiri. Kita kena ada perasaan atau kemampuan. Kita kena jadi better than before. Kita perlu berkemampuan lebih baik daripada sebelum ini. Jadi, itu yang sebenarnya nombor satu yang akan menjadi motivasi kepada diri kita sendiri. Bukan saja yang luaran tetapi juga dalaman. Memanglah kalau kita lihat luaran, kadang-kadang kita fikir its more noble, lebih baik untuk kita lakukan untuk orang lain. Tetapi itu semua mungkin tak tercapai kalau diri sendiri tak mempunyai motivasi dalaman. Kita tidak mempunyai push dalaman untuk berubah.

The think at the end of the day apa yang boleh memotivasikan anda? Saya sendiri yang memberikan motivasi pantas pun bukannya boleh memotivasikan anda, selagi anda tidak mempunyai push anda sendiri untuk memperbaiki diri anda. Betul kan?

So, that’s why, macam mana kadang-kadang kita nak memotivasikan orang itu untuk berhenti merokok? Bagaimana kita nak memotivasikan orang itu untuk menurunkan berat badan? Bagaimana kita nak memotivasikan orang untuk memulakan perniagaan? Tak boleh jawapannya. Tetapi orang tersebut yang perlu memberi push kepada dirinya sendiri dalam dalaman dia sendiri. Jadi, dua-dua itu memang penting. Motivasi luaran penting, motivasi dalaman pun lagi penting.

Tetapi kita sering lupa yang motivasi dalaman itu yang membuatkan kita tak konsisten, kita hilang momentum dan kita selalu berhenti kat tengah jalan. So, lepas ni kita cari kat dalaman kita sendiri, apa yang memberi motivasi kepada diri kita sendiri sama ada luaran dan juga cuba cari dan cuba ciptakan push atau kekuatan dalam motivasi kita sendiri untuk menjadi lebih baik hari ini daripada semalam. Dan di situlah usaha kita menjadi susah untuk kita hentikan. Tak kiralah, jatuh, turun, ataupun gagal. Tak kiralah apa halangan kita lalui, sebab motivasi dalaman ini kuat. Itu membuatkan langkah kita lebih jauh lagi.

Saya Irfan Khairi daripada motivasipantas.com dan jangan  lupa sertai saya di Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial. Lawati di www.OpenEducation.com.my semua maklumat lanjut ada kat situ. Di mana saya dan juga krew saya membantu ramai usahawan-usahawan internet yang dah berjaya.

Sumber : MotivasiPantas.com

 

Risiko perniagaan Internet?

 

Semua perniagaan mempunyai risiko. Sekurang-kurangnya kalau bukan risiko dari segi kewangan, risiko dari segi masa yang diluangkan juga sekiranya perniagaan tidak menjadi.

Usahawan perlu berani menghadapi risiko, namun, bukan menghadapi risiko membuta, tetapi juga perlu mempertimbangkan berbagai-bagai perkara sebelum mengambil risiko (calculated risk).

Perniagaan Internet juga tidak lari daripada menghadapi risiko. Namun, oleh kerana kos untuk memulakan perniagaan Internet adalah jauh lebih rendah daripada perniagaan yang memerlukan premis, risiko dapat dikurangkan terutamanya dari segi kos premis, sewa, renovation, overhead kedai dan lain-lain.

3 risiko

Antara risiko perniagaan Internet adalah…

1. Pesaingan yang tinggi

Oleh kerana kos memulakan perniagaan Internet adalah rendah (lower barrier to entry), pesaing juga akan mudah memulakan perniagaan yang sama. Kini, dengan hanya mempunyai Facebook sahaja, sesiapa sahaja boleh memulakan pernaagaan di Internet.

Peniaga Internet perlu tahu teknik dan strategi cara menangani pesaing di Internet terutamanya dalam keadaan pesaing akan tumbuh bak cendawan selepas hujan.

2. Teknologi Internet silih berganti

Teknologi Internet berkembang dengan pantas. Sebagai contoh, satu tahun yang lepas iklan tidak boleh diletakkan di Instagram. Kini, usahawan boleh meletakkan iklan di Instagram. Satu tahun yang lepas, live broadcasting belum lagi wujud di Facebook. Kini, setiap minggu saya menggunakan Facebook Live broadcasting untuk #TanyaIKLive.

Oleh kerana teknologi Internet silih berganti, ia juga merupakan risiko terutamanya untuk usahawan Internet yang tidak terkini dan up to date.

3. Risiko tidak mendapat sebarang pendapatan

Tentunya kegagalan perniagaan adalah risiko tersendri. Tidak semua perniagaan Internet akan terus berjaya. Juga terdapat pelbagai sebab kegagalan perniagaan, dan yang paling penting adalah ilmu dalam strategi perniagaan dan pemasaran media sosial di Internet.

Untuk mengurangkan risiko kegagalan perniagaan Internet, usahawan perlu melengkapkan diri dengan pelbagai kaedah pemasaran perniagaan Internet seperti pemasaran Facebook, SEO, pemasaran email, laman web, blog dan lain-lain.

Dengan mengetahui lebih banyak kaedah, maka, lebih banyak cara boleh digunakan untuk mencapai kejayaan dalam perniagaan Internet di samping mengelakkan sebarang risiko perniagaan online!

Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial telah membantu ramai usahawan Internet mencapai kejayaan perniagaan online. Bermula dengan tiada idea perniagaan, sehingga memulakan perniagaan dan menjana pendapatan di Internet.

Sekiranya anda berminat untuk memulakan perniagaan Internet anda sendiri, sertai saya selama 6+ bulan secara part-time di Open Education Malaysia. Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Aisyah di 03-77292277.

*Program ini boleh diikuti secara bersemuka di kelas (Mutiara Damansara) atau secara 100% atas talian sekiranya anda berada jauh dari Kuala Lumpur.

girls

Artikel daripada Blog Irfan Khairi

 

jam tangan

Koleksi Jam Tangan Baby G 2016

 

jam tangan

Pada post pada kali ni, saya mahu kongsikan satu artikel mengenai Jam Tangan Baby G 2016. Seriously tahun ini menjadi Trend kepada mereka yang sukakan koleksi jam untuk penampilan diri mereka.

Bagi peminat jenama jam tangan Jepun Casio, pastinya anda tidak terlepas pandang akan dua koleksi jam sporty keluaran Casio yang cukup terkenal iaitu G-Shock dan Baby G.

Koleksi jam tangan G-Shock yang lebih terkenal dikalangan pembeli lelaki dan koleksi jam tangan Baby-G pula cukup digemari oleh ramai pembeli wanita. Rekaan jam tangan Baby G yang lebih feminine dengan pilihan warna yang ceria menambat hati sesiapa sahaja yang memandangya. Sejak dari awal diperkenalkan di dalam pasaran, Baby G watches ini menjadi tumpuan kaum wanita yang aktif atau mereka yang gemar berpakaian kasual.

Saya boleh jamin, kaum wanita yang melihat koleksi jam jenama Baby G ni pasti tak senang duduk selagi tak dapatkan satu untuk kepunyaan diri sendiri 😉

Jam Tangan Baby G 2016

Apa kelebihan Baby G ni? Hampir semua koleksi jam tangan Baby G direka dengan fungsi-fungsi istimewa seperti water resistant dan shock resistant yang menjadikan ia amat tahan lasak dan sesuai dipakai ketika ingin melakukan aktiviti di luar. Bukan itu sahaja, ia juga dilengkapi dengan ciri-ciri tambahan seperti stopwatch, alarm dan lain-lain lagi.

Bagi penggemar jenama Baby G di luar sana, pembelian jam jenama ini amatlah berbaloi dan melancarkan lagi aktiviti harian mereka. Berikut merupakan beberapa rekaan koleksi jam tangan Baby G online 2016 yang boleh anda temui di pasaran;

koleksi-jam-tangan

Lupakan jam digital dan miliki koleksi jam jenama Baby G dengan rekaan berjarum seperti yang terpapar pada gambar diatas.

jam-tangan-online

Atau buat pembelian jam digital seperti gambar diatas yang boleh anda temui dalam pelbagai pilihan warna menarik!

Sebenarnya ada banyak lagi design yang menarik yang boleh membuatkan anda semua rambang mata! Confirm tak senang duduk selagi tak dapatkan satu!

 

Buat Duit dengan Fiverr – Buat Duit USD

Buat Duit dengan Fiverr

Ini adalah artikel pertama saya di blog Buat Duit USD ini. Untuk artikel ini, izinkan saya untuk berkongsi pengalaman mengenai Cara Buat Duit Dengan Fiverr.

Mungkin ini adalah pertama kali anda mendengar perkataan Fiverr. Dan mungkin ini juga adalah pertama kali anda mengetahui tentang Fiverr.

Untuk pengetahuan anda, Buat Duit dengan Fiverr adalah cara paling mudah untuk buat duit di internet. Saya akan terangkan lebih lanjut mengenai Fiverr di perenggan berikutnya.

Fiverr adalah sebuah laman web atau platform yang menyediakan kemudahan untuk sesiapa sahaja diseluruh dunia untuk menjual atau menawarkan sebarang servis dengan kadar harga dari 5 US Dollar atau bersamaan dengan RM20. Sesiapa sahaja di seluruh dunia boleh menawarkan atau membeli segala servis yang ada di Fiverr.

buat_duit_dengan_fiverr

Buat Duit dengan Fiverr

Jika anda berminat untuk mendapatkan sebarang servis seperti servis mereka cipta logo, servis menulis artikel, servis membuat video dan lain-lain lagi dengan harga yang super duper murah, anda boleh dapatkan di Fiverr kerana harganya adalah jauh lebih murah daripada harga pasaran.

Selain itu, anda bukan sahaja boleh membeli dengan harga yang murah. Malah, anda juga berpeluang untuk menjana pendapatan dalam US Dollar dengan menawarkan apa sahaja servis yang anda mampu lakukan dengan bayaran 5 US Dollar.

Menarik bukan? 😉

Jadinya sekarang, anda sudah tahu apa itu Fiverr. Saya akan terangkan lagi bagaimana caranya untuk anda juga turut serta Buat Duit dengan Fiverr ini. Apa yang boleh saya katakan, Fiverr adalah tempat paling mudah untuk anda menjana pendapatan dalam USD. Dan yang paling menarik sekali adalah, budak-budak sekolah juga boleh buat duit melalui laman web Fiverr ini. Ini menunjukkan bahawa Fiverr ini adalah sebuah lubuk buat duit online yang paling mudah sekali.

Apa yang perlu anda lakukan adalah, anda perlu fikirkan servis apakah yang anda perlu tawarkan kepada bakal pelanggan dari seluruh dunia.

Disini, saya akan berikan beberapa contoh servis yang telah ditawarkan oleh penjual-penjual di Fiverr.

buat-duit-usd

Seperti contoh diatas, penjual ini menawarkan servis menulis artikel sehingga 500 patah perkataan dengan kadar bayaran 5 USD atau bersamaan +- RM20.

Lihat sahaja disebelah kanan ada tertera angka berjumlah 14995 Buyer Reviews. Ini bermaksud penjual ini telah pun Buat Duit dengan Fiverr dengan mendapat pembeli seramai 14k. Jika kita congak anggaran pendapatannya adalah lebih kurang RM239 920.00

Ini baru satu servis sahaja yang beliau tawarkan. Andaikan jika ada 10 servis lain? Berapa pendapatan beliau?

Bagaimana pula jika anda tiada kemahiran seperti menulis artikel, mencipta logo, mereka bentuk grafik, dan lain-lain lagi? Jangan risau…. ini bukan bermakna anda tidak boleh Buat Duit dengan Fiverr.. Kerana jika anda ada sebarang idea, kemahiran atau hobi, anda juga boleh tawarkan servis tersebut didalam Fiverr ini. Di Fiverr, terdapat ramai pembeli yang dahagakan segala macam servis walaupun servis yang pelik-pelik.

Tak caya? Mari kita lihat contoh dibawah:

fiverr-tips

Penjual diatas menawarkan servis dimana beliau akan menggunakan spaghetti dengan menyusun huruf mengikut pilihan pembeli. Sebagai contoh, jika saya mahu tulisan Buat Duit dengan Fiverr, beliau akan menyusun spaghetti tersebut dengan tulisan yang saya mahukan, dan seterusnya beliau akan mengambil gambar dan berikan gambar tersebut melalui attachment file diruangan order yang disediakan oleh Fiverr.

Semudah itu kan? Contoh lain :

buat-duit-dengan-fiverr

Jika anda kreatif seperti beliau, apa kata anda tawarkan servis seperti itu? Mungkin juga anda boleh gunakan duit syiling dan gunakan kreativiti anda 😉

Untuk bermula, anda pergi ke lamanweb Fiverr iaitu www.fiverr.com

Daftarkan akaun anda. Jangan risau, ia adalah PERCUMA dan tiada caj pendaftaran dikenakan. Pastikan anda tidak lupa untuk membaca terma dan syarat yang ditetapkan oleh Fiverr supaya anda tidak melanggar sebarang syarat yang mereka letakkan. Jika anda membuat perkara yang tidak dibenarkan, akaun Fiverr anda akan dibatalkan dan kemungkinan untuk anda dapatkan kembali akaun tersebut amatlah mustahil. Pastikan anda baca FAQ, dan sebarang terma dan syarat yang diberikan.

Oleh kerana anda akan menerima bayaran dalam nilai USD, adalah amat penting dan WAJIB untuk anda ada akaun PAYPAL. Anda boleh daftar akaun PayPal anda secara PERCUMA sahaja. Untuk mendaftar, sila pergi ke laman web www.PayPal.com

InsyaAllah, dimasa akan datang, saya akan kupas lebih lanjut lagi cara untuk anda daftar akaun PayPal dan cara untuk daftar akaun Fiverr.

Sumber : Buat Duit dengan Fiverr – Buat Duit USD