Terer Thursday Umobile

.

Harini saje boring-boring, nak kongsi pasal Terer Thursday Umobile. Rasanya pengguna uMobile mesti dah tahu tentang Terer Thursday ni kan. 🙂

Sebenarnya Terer Thursday Umobile ni adalah reward atau senang kata, ianya adalah hadiah kepada pengguna-pengguna umobile. Tak kisah la pengguna prepaid ke postpaid ke. Semua boleh dapat. Tapi…. ada syarat.

.

Syaratnya:

  1. Claim guna Apps Umobile saje. Bukan pergi kaunter ke pergi kedai ke. Haha
  2. Setiap hari Khamis sahaja. Dah nama pun terer THURSDAY umobile kan 🙂
  3. Sape cepat, dia dapat.

Tu je syaratnya. Syarat simple je kan. Hihihi.

.

Contoh Terer Thursday Umobile – 8 June 2017

Terer thursday kali ni, hadiahnya adalah 1 tiket percuma daripada GSC. GSC ni adalah Golden Screen Cinemas. Tiket wayang percuma. Boleh la tengok filem percuma nanti.

Kebetulan pulak family saya pun guna umobile jugak dan semua dapat claim terer thursday umobile ni. So kita boleh tengok wayang percuma satu family nanti. Hikhikhik.

tiket gsc percuma

Jangan suka sangat tau. Kalau korang pernah menunggu untuk claim hadiah terer thursday ni, bukan semudah yang disangka. Ada kalanya korang boleh dapat, ada kalanya korang tak dapat. Lagipun umobile dah bagi tahu tu, while stocks last. Bahasa melayu rojaknya, sape cepat dia dapat 😛

.

Tips simple nak dapat yang terawal:

  • Kebiasaannya, hadiah akan open untuk claim jam 8 pagi setiap hari khamis. Pastikan pukul 7:59am korang dah bersedia dah.
  • Pastikan internet korang ditahap yang paling laju.
  • Pastikan jari korang pantas untuk klik menu dalam tu. Maklumlah, kan dah bagitau sape cepat dia dapat. Jadi, kena pantas.
  • Pastikan korang bersabar sebab time ni aplikasi umobile ni agak jem sikit sebab ramai yang tengah berduyun-duyun nak claim jugak.
  • Kalau korang klik-klik, dan keluar popup katanya semua hadiah dah habis di claim, jangan hampa. Minggu depan kan ada lagi. Hehe

.

Kena download aplikasi umobile kat smartphone korang.

Jangan la tanya nak download aplikasi ni kat mana. Masuk je kat google play store dan app store, cari la dalam tu. PERCUMA je…..

umobile unlimited power

.

Antara Terer Thursday Umobile yang lepas

Ini adalah antara hadiah-hadiah yang lepas. Semua hadiah best-best.

terer thursday umobile

Kalau mengikut reward diatas, saya dapat claim kesemuanya kecuali Kenny Rogers. Huhu sedihnya. Dah la dapat ayam kenny rogers. Tak ada rezeki. Masa tu apps loading sampai kesudah.

.

Screenshot Aplikasi Umobile – Terer Thursday Umobile

terer thursday umobile apps

  1. Lepas masuk kedalam apps umobile, slide menu kat belah kiri tepi tu, dan klik Rewards & Promotions.
  2. Ada banner Terer Thursday kat bawah tu. Bergantung hadiah apa pada minggu tu, gambar banner tu akan menunjukkan apa yang korang bakal dapat. Kena klik kat banner tu.
  3. Lepas dah dapat claim, korang boleh tengok kat menu My Deal.
  4. Seterusnya, korang boleh tengok deal yang korang dapat tu, ada voucher code kat situ. So have fun!

Ok! Itu je saya nak kongsi untuk posting kali ni!

Terima kasih sebab baca.

.

So far, saya berpuas hati pakai umobile ni sebab kebetulan tempat tinggal saya ni coverage umobile memang laju. Kalau balik kampung (Sungai Besar, Selangor) masih lagi coverage laju. Saya ada jugak pakai talian daripada H******. Tapi sangat hampeh coverage kat rumah ni dan kat kampung. Sebab tu saya teruskan pakai umobile dan so far umobile banyak benefitnya dan tak menghampakan berbanding telco lain.

Baca juga : Buat Duit dengan Fiverr – Buat Duit USD

.

Majlis-Perkahwinan-amim-najmie

Majlis Perkahwinan Amim Najmie & Siti Faridah

 

Alhamdulillah. 26hb November 2016 selesai majlis perkahwinan saya, Amim Najmie bersama pasangan iaitu Siti Faridah Mhd Amin. Majlis kami berlangsung di Sungai Besar, Selangor iaitu di rumah sebelah pengantin perempuan.

Untuk melihat Majlis pernikahan kami, klik sini.

kad kawin

Maaflah sebab baru je update gambar-gambar ni setelah 2 bulan selepas majlis. Huhu. Almaklumlah, super duper busy yang teramat sangat semenjak dua menjak ni.

Kat facebook pun sempat upload sikit-sikit je. So harini ada masa sikit untuk update kat blog, jadi saya sharekan gambar-gambar terindah di majlis perkahwinan saya dalam blog ni.

Dikesempatan ni jugak, saya nak ucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada semua saudara mara, kawan-kawan, dan sesiapa sahaja yang telah meringankan kaki dan meluangkan masa untuk join majlis perkahwinan saya. Hehe 😉 Sanggup datang dari jauh, meredah jalan jemm. Thank you so much.

Seperti biasa, tak dapat masukkan semua gambar sebab terlalu banyak. Jadi, saya ambil mana-mana gambar secara rawak saje ye. Kalau nak upload semua, total ada 1000+ gambarnya. Jangan tak caya. Ni semua kerja photographer professional yang kami tempah. Sangat puas hati. Kami bagi 11 per 10 bintang!! 😉

hantaran perkahwinanSebahagian daripada saudara-mara dan kawan-kawan.

 

gubahan hantaran

katering kahwin

checklist perkahwinanBersama pengapit hensem Afi Azri dan pengapit cantik Siti Zulaikha. Thanks guys 😉

 

majlis kahwinBersama my lovely family. Adik Navy tak dapat join sebab berada di tengah lautan menjalankan tugas demi negara kita yang tercinta. No problem 😉

 

catering services in klBersama Abah tercinta. 🙂

 

kad kahwinBersama Abah dan Mak sebelah perempuan 🙂

 

caterer in klBersama keluarga sebelah pengantin perempuan. 🙂

 

pelamin dewanBersama Embah, Paman Mamat & Bik Lin sekeluarga, Bik Nor sekeluarga, Cik Roza.

 

foto fotoBersama Embah dan Wak Wah sekeluarga.

 

busana pengantin muslimBersama Kak Yusnisah sekeluarga.

 

tema perkahwinanBersama Nadhirah, Nurfarahin, dan Amirul Wafiy 😉

 

kahwin mudaBersama adik-beradik sebelah abah. Cik Ti sekeluarga, Cik Jah sekeluarga, Mak Long, Ucu sekeluarga dan Kak Wa sekeluarga.

 

malaysian weddingBersama adik-beradik sebelah Abah. Along sekeluarga, Mak Long, Mak Ngah, Mak Lang.

 

pelamin modenBersama my family angkat 😉 Thanks Mama sekeluarga datang dari Rasa, Rawang.

 

baju pengantin jawaThanks kengkawan sekolah rendah, SK Simpang Lima, Sungai Besar.

 

hantaran simplei kahwin selangorThanks juga pada Kawan-kawan sekerja daripada Irfan Khairi Sdn. Bhd.

 

catering kuala lumpur

sample kad kahwin

design baju pengantin

 

Bersama dayang-dayang yang diimport khas. Kakak, adik, sepupu dan kawan-kawan kakak 😉 Pakaian dayang-dayang disponsor khas oleh my Kakak, Nadia Hazwany. Thank you so much! 🙂

kursus fotografi

catering services

teknik fotografi

banner kahwin

mini pelamin

kek kahwin

kek pengantin

 

 

Selesai majlis perkahwinan kami lebih kurang jam 5 petang, kami teruskan dengan aktiviti photoshoot outdoor. 😉

Dimana lokasi outdoor kami? Dekat je. Iaitu di Pantai Sungai Haji Dorani, Sungai Besar. 5 minit je dari rumah pengantin perempuan.mas kahwin

catering selangor

design hantaran

kad perkahwinan

album kahwin

baju pengantin muslim

catering shah alam

butik pengantin

wedding catering

kad jemputan

majlis perkahwinan

door gift kahwin

katering show

fotografi perkahwinan

design kad kahwin

checklist kahwin

Semua moment-moment terindah ini adalah hasil tangan dari abam Mark Rizam daripada fotokahwinexpress.my. Sangat puas hati!! Sesiapa yang nak tempah servis beliau, boleh la klik link yang saya berikan tadi ya. Confirm tak menyesal! 😉

Ok itu saje yang saya nak share untuk posting kali ni. Moga berjumpa lagi.

akad-nikah

[Gambar] Majlis Pernikahan Amim Najmie & Siti Faridah

 

Baru-baru ni iaitu 18hb November 2016 berlangsungnya majlis akad nikah saya yang bertempat di rumah pihak pengantin perempuan di Sungai Besar, Selangor. ( Kampung saya jugak tu 😉 )

Alhamdulillah semuanya berjalan lancar 😉

nikah rombongan pihak lelakiBergambar bersama Atuk dan Embah, Sepupu dan Saudara Mara.

hantaran 2016

Kalau ikutkan hati, nak je upload semua gambar kat Facebook, tapi banyak sangat gambar. Nanti takut ramai orang rimas 😛

Jadi, apa guna ada blog kalau tak digunakan. Betul tak? Lagipun dah lama tak buat posting dalam blog berhabuk ni. Jom tengok gambar sekitar majlis akad nikah saya.

Berikut adalah beberapa gambar sekitar majlis akad nikah tersebut. Cekidot! 😀

adik-dan-sepupu

live-nikah

Oh ya, majlis pernikahan saya juga ada secara live streaming. Lol 😛

Boleh tengok kat sini : https://www.facebook.com/imahamdan96/videos/1158609297507453/ dan kat sini: https://www.facebook.com/imahamdan96/videos/1158622920839424/

majlis-nikah

doa-selepas-nikah

bernikah

Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar dengan sekali lafaz sahaja. Berdebar? Gemuruh? Ada la sikit. Bohong la kalau siapa yang kata tak berdebar kan??

sarung-cincin

nikah

majlis-pernikahan

Bersama Isteri, Siti Faridah Binti Mhd Amin.

 

keluarga-lelaki

pengantin-sebelah-lelaki

Bersama Family saya.

 

keluarga-pengantin-perempuan

Bersama Family sebelah perempuan.

 

sepupu-sepapat

Bersama adik perempuan, dan juga sepupu.

 

Ada banyak lagi moment-moment yang mahu dikongsi. Tapi cukup la tu je dulu. Kalau rajin, nanti akan update lagi ok 😛

Now, kita cuci mata pulak dengan dulang hantaran ya. Total kesemua dulang hantaran adalah 9 berbalas 7. Ke nak sebut 7 berbalas 9? Entah la. Mana-mana pun sama je kan?

Gubahan hantaran yang lawa superb malatop ni adalah hasil tangan dari Puan Yusnisah Mohd Yusar, pengasas YMY Chocolicious & Crafts. Memang tak boleh disangkal lagi, hasil kerja semua malatop. Dari makanan, gubahan, segala benda. Fuhhh.. Memang cair.

Jom cuci mata sikit. Tapi saya tak upload semua gambar. Ada masa, saya upload semuanya ok. So kat bawah ni adalah beberapa dulang hantaran untuk majlis pernikahan kami.
hantaran

kasut-hantaran

hantaran-perkahwinan

alquran-digital

barang-hantaran

dulang-hantaran

dulang

set-mandian-hantaran

kain-hantaran

set-hantaran

set-sugar-box

Macam mana? Dah cuci mata ke? 😀

Macam biasalah. Outdoor photography mana boleh terlepas.

outdoor-photography

photoshoot

photography

Semua gambar super duper semasa majlis pernikahan saya ni, diambil dan ditangkap oleh saudara Mark Rizam. Hasilnya memang sangat puas hati. Tengok jela semua gambar yang saya kongsikan dalam posting ni, memang superb. Bak kata orang, “Memang terbaik dari ladang”.

 

 

Ramai juga yang bertanya, macam mana kenal?

Jawapannya, sejak dibangku sekolah rendah lagi. Ops!. Hahaha. Kami adalah rakan sekelas sejak dari darjah 5 lagi. Tak de cintan cintun ya masa tu. Cuma kawan rapat je 😛

Alhamdulillah, mungkin jodoh sudah ditentukan, akhirnya kami dijodohkan juga pada 18 November 2016.

Semoga hubungan kami ini kekal bahagia hingga ke Jannah. Aminnn…. 🙂

 

Mana nak dapat motivasi?

 

Assalamualaikum.

Saya Irfan Khairi daripada motivasipantas.com.  Adakalanya kita nak tahu apa yang memberi kita motivasi. Apa yang motivated kan kita. Sebenarnya terpulang kepada kita, terpulang kepada anda. Sebenarnya waktu kita berbeza. Kadang-kadang kewangan menjadi motivasi kita. Kadang-kadang keluarga menjadi  motivasi kita. Kadang-kadang anak menjadi motivasi kita. Kadang-kadang ibu dan ayah menjadi motivasi kita.

Sebenarnya, apa yang boleh memotivasikan diri kita bergantung kepada diri kita sendiri. Contohnya masa muda-muda dulu mungkin duit, wang, atau material memberi kita motivasi. Tapi kalau sekarang kita dah ada anak-anak mungkin anak-anak ini memberi pencetus atau picu memberi kita motivasi.

motivasi_pantasSo, bergantung kepada kita apa keadaan yang memberikan motivasti kepada anda. Tetapi ada satu yang sering kita lupa adalah dalam diri kita sendiri. Apa yang kita sebut tadi adalah luaran, contohnya duit menjadi motivasi kita, mungkin daripada anak-anak, ataupun mungkin daripada suami ataupun isteri. Sama ada ibu ataupun ayah mampu memberi motivasi kepada kita. Tetapi yang paling penting sekali kepada kita adalah yang dalaman.

Dari segi dalaman adalah kita kena self-motivated. Kena boleh memotivasikan diri kita sendiri. Kita kena ada perasaan atau kemampuan. Kita kena jadi better than before. Kita perlu berkemampuan lebih baik daripada sebelum ini. Jadi, itu yang sebenarnya nombor satu yang akan menjadi motivasi kepada diri kita sendiri. Bukan saja yang luaran tetapi juga dalaman. Memanglah kalau kita lihat luaran, kadang-kadang kita fikir its more noble, lebih baik untuk kita lakukan untuk orang lain. Tetapi itu semua mungkin tak tercapai kalau diri sendiri tak mempunyai motivasi dalaman. Kita tidak mempunyai push dalaman untuk berubah.

The think at the end of the day apa yang boleh memotivasikan anda? Saya sendiri yang memberikan motivasi pantas pun bukannya boleh memotivasikan anda, selagi anda tidak mempunyai push anda sendiri untuk memperbaiki diri anda. Betul kan?

So, that’s why, macam mana kadang-kadang kita nak memotivasikan orang itu untuk berhenti merokok? Bagaimana kita nak memotivasikan orang itu untuk menurunkan berat badan? Bagaimana kita nak memotivasikan orang untuk memulakan perniagaan? Tak boleh jawapannya. Tetapi orang tersebut yang perlu memberi push kepada dirinya sendiri dalam dalaman dia sendiri. Jadi, dua-dua itu memang penting. Motivasi luaran penting, motivasi dalaman pun lagi penting.

Tetapi kita sering lupa yang motivasi dalaman itu yang membuatkan kita tak konsisten, kita hilang momentum dan kita selalu berhenti kat tengah jalan. So, lepas ni kita cari kat dalaman kita sendiri, apa yang memberi motivasi kepada diri kita sendiri sama ada luaran dan juga cuba cari dan cuba ciptakan push atau kekuatan dalam motivasi kita sendiri untuk menjadi lebih baik hari ini daripada semalam. Dan di situlah usaha kita menjadi susah untuk kita hentikan. Tak kiralah, jatuh, turun, ataupun gagal. Tak kiralah apa halangan kita lalui, sebab motivasi dalaman ini kuat. Itu membuatkan langkah kita lebih jauh lagi.

Saya Irfan Khairi daripada motivasipantas.com dan jangan  lupa sertai saya di Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial. Lawati di www.OpenEducation.com.my semua maklumat lanjut ada kat situ. Di mana saya dan juga krew saya membantu ramai usahawan-usahawan internet yang dah berjaya.

Sumber : MotivasiPantas.com

 

Risiko perniagaan Internet?

 

Semua perniagaan mempunyai risiko. Sekurang-kurangnya kalau bukan risiko dari segi kewangan, risiko dari segi masa yang diluangkan juga sekiranya perniagaan tidak menjadi.

Usahawan perlu berani menghadapi risiko, namun, bukan menghadapi risiko membuta, tetapi juga perlu mempertimbangkan berbagai-bagai perkara sebelum mengambil risiko (calculated risk).

Perniagaan Internet juga tidak lari daripada menghadapi risiko. Namun, oleh kerana kos untuk memulakan perniagaan Internet adalah jauh lebih rendah daripada perniagaan yang memerlukan premis, risiko dapat dikurangkan terutamanya dari segi kos premis, sewa, renovation, overhead kedai dan lain-lain.

3 risiko

Antara risiko perniagaan Internet adalah…

1. Pesaingan yang tinggi

Oleh kerana kos memulakan perniagaan Internet adalah rendah (lower barrier to entry), pesaing juga akan mudah memulakan perniagaan yang sama. Kini, dengan hanya mempunyai Facebook sahaja, sesiapa sahaja boleh memulakan pernaagaan di Internet.

Peniaga Internet perlu tahu teknik dan strategi cara menangani pesaing di Internet terutamanya dalam keadaan pesaing akan tumbuh bak cendawan selepas hujan.

2. Teknologi Internet silih berganti

Teknologi Internet berkembang dengan pantas. Sebagai contoh, satu tahun yang lepas iklan tidak boleh diletakkan di Instagram. Kini, usahawan boleh meletakkan iklan di Instagram. Satu tahun yang lepas, live broadcasting belum lagi wujud di Facebook. Kini, setiap minggu saya menggunakan Facebook Live broadcasting untuk #TanyaIKLive.

Oleh kerana teknologi Internet silih berganti, ia juga merupakan risiko terutamanya untuk usahawan Internet yang tidak terkini dan up to date.

3. Risiko tidak mendapat sebarang pendapatan

Tentunya kegagalan perniagaan adalah risiko tersendri. Tidak semua perniagaan Internet akan terus berjaya. Juga terdapat pelbagai sebab kegagalan perniagaan, dan yang paling penting adalah ilmu dalam strategi perniagaan dan pemasaran media sosial di Internet.

Untuk mengurangkan risiko kegagalan perniagaan Internet, usahawan perlu melengkapkan diri dengan pelbagai kaedah pemasaran perniagaan Internet seperti pemasaran Facebook, SEO, pemasaran email, laman web, blog dan lain-lain.

Dengan mengetahui lebih banyak kaedah, maka, lebih banyak cara boleh digunakan untuk mencapai kejayaan dalam perniagaan Internet di samping mengelakkan sebarang risiko perniagaan online!

Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial telah membantu ramai usahawan Internet mencapai kejayaan perniagaan online. Bermula dengan tiada idea perniagaan, sehingga memulakan perniagaan dan menjana pendapatan di Internet.

Sekiranya anda berminat untuk memulakan perniagaan Internet anda sendiri, sertai saya selama 6+ bulan secara part-time di Open Education Malaysia. Klik di sini untuk maklumat lanjut atau hubungi Cik Aisyah di 03-77292277.

*Program ini boleh diikuti secara bersemuka di kelas (Mutiara Damansara) atau secara 100% atas talian sekiranya anda berada jauh dari Kuala Lumpur.

girls

Artikel daripada Blog Irfan Khairi