Category Archives: info

Terer Thursday Umobile

.

Harini saje boring-boring, nak kongsi pasal Terer Thursday Umobile. Rasanya pengguna uMobile mesti dah tahu tentang Terer Thursday ni kan. 🙂

Sebenarnya Terer Thursday Umobile ni adalah reward atau senang kata, ianya adalah hadiah kepada pengguna-pengguna umobile. Tak kisah la pengguna prepaid ke postpaid ke. Semua boleh dapat. Tapi…. ada syarat.

.

Syaratnya:

  1. Claim guna Apps Umobile saje. Bukan pergi kaunter ke pergi kedai ke. Haha
  2. Setiap hari Khamis sahaja. Dah nama pun terer THURSDAY umobile kan 🙂
  3. Sape cepat, dia dapat.

Tu je syaratnya. Syarat simple je kan. Hihihi.

.

Contoh Terer Thursday Umobile – 8 June 2017

Terer thursday kali ni, hadiahnya adalah 1 tiket percuma daripada GSC. GSC ni adalah Golden Screen Cinemas. Tiket wayang percuma. Boleh la tengok filem percuma nanti.

Kebetulan pulak family saya pun guna umobile jugak dan semua dapat claim terer thursday umobile ni. So kita boleh tengok wayang percuma satu family nanti. Hikhikhik.

tiket gsc percuma

Jangan suka sangat tau. Kalau korang pernah menunggu untuk claim hadiah terer thursday ni, bukan semudah yang disangka. Ada kalanya korang boleh dapat, ada kalanya korang tak dapat. Lagipun umobile dah bagi tahu tu, while stocks last. Bahasa melayu rojaknya, sape cepat dia dapat 😛

.

Tips simple nak dapat yang terawal:

  • Kebiasaannya, hadiah akan open untuk claim jam 8 pagi setiap hari khamis. Pastikan pukul 7:59am korang dah bersedia dah.
  • Pastikan internet korang ditahap yang paling laju.
  • Pastikan jari korang pantas untuk klik menu dalam tu. Maklumlah, kan dah bagitau sape cepat dia dapat. Jadi, kena pantas.
  • Pastikan korang bersabar sebab time ni aplikasi umobile ni agak jem sikit sebab ramai yang tengah berduyun-duyun nak claim jugak.
  • Kalau korang klik-klik, dan keluar popup katanya semua hadiah dah habis di claim, jangan hampa. Minggu depan kan ada lagi. Hehe

.

Kena download aplikasi umobile kat smartphone korang.

Jangan la tanya nak download aplikasi ni kat mana. Masuk je kat google play store dan app store, cari la dalam tu. PERCUMA je…..

umobile unlimited power

.

Antara Terer Thursday Umobile yang lepas

Ini adalah antara hadiah-hadiah yang lepas. Semua hadiah best-best.

terer thursday umobile

Kalau mengikut reward diatas, saya dapat claim kesemuanya kecuali Kenny Rogers. Huhu sedihnya. Dah la dapat ayam kenny rogers. Tak ada rezeki. Masa tu apps loading sampai kesudah.

.

Screenshot Aplikasi Umobile – Terer Thursday Umobile

terer thursday umobile apps

  1. Lepas masuk kedalam apps umobile, slide menu kat belah kiri tepi tu, dan klik Rewards & Promotions.
  2. Ada banner Terer Thursday kat bawah tu. Bergantung hadiah apa pada minggu tu, gambar banner tu akan menunjukkan apa yang korang bakal dapat. Kena klik kat banner tu.
  3. Lepas dah dapat claim, korang boleh tengok kat menu My Deal.
  4. Seterusnya, korang boleh tengok deal yang korang dapat tu, ada voucher code kat situ. So have fun!

Ok! Itu je saya nak kongsi untuk posting kali ni!

Terima kasih sebab baca.

.

So far, saya berpuas hati pakai umobile ni sebab kebetulan tempat tinggal saya ni coverage umobile memang laju. Kalau balik kampung (Sungai Besar, Selangor) masih lagi coverage laju. Saya ada jugak pakai talian daripada H******. Tapi sangat hampeh coverage kat rumah ni dan kat kampung. Sebab tu saya teruskan pakai umobile dan so far umobile banyak benefitnya dan tak menghampakan berbanding telco lain.

Baca juga : Buat Duit dengan Fiverr – Buat Duit USD

.

jam tangan

Koleksi Jam Tangan Baby G 2016

 

jam tangan

Pada post pada kali ni, saya mahu kongsikan satu artikel mengenai Jam Tangan Baby G 2016. Seriously tahun ini menjadi Trend kepada mereka yang sukakan koleksi jam untuk penampilan diri mereka.

Bagi peminat jenama jam tangan Jepun Casio, pastinya anda tidak terlepas pandang akan dua koleksi jam sporty keluaran Casio yang cukup terkenal iaitu G-Shock dan Baby G.

Koleksi jam tangan G-Shock yang lebih terkenal dikalangan pembeli lelaki dan koleksi jam tangan Baby-G pula cukup digemari oleh ramai pembeli wanita. Rekaan jam tangan Baby G yang lebih feminine dengan pilihan warna yang ceria menambat hati sesiapa sahaja yang memandangya. Sejak dari awal diperkenalkan di dalam pasaran, Baby G watches ini menjadi tumpuan kaum wanita yang aktif atau mereka yang gemar berpakaian kasual.

Saya boleh jamin, kaum wanita yang melihat koleksi jam jenama Baby G ni pasti tak senang duduk selagi tak dapatkan satu untuk kepunyaan diri sendiri 😉

Jam Tangan Baby G 2016

Apa kelebihan Baby G ni? Hampir semua koleksi jam tangan Baby G direka dengan fungsi-fungsi istimewa seperti water resistant dan shock resistant yang menjadikan ia amat tahan lasak dan sesuai dipakai ketika ingin melakukan aktiviti di luar. Bukan itu sahaja, ia juga dilengkapi dengan ciri-ciri tambahan seperti stopwatch, alarm dan lain-lain lagi.

Bagi penggemar jenama Baby G di luar sana, pembelian jam jenama ini amatlah berbaloi dan melancarkan lagi aktiviti harian mereka. Berikut merupakan beberapa rekaan koleksi jam tangan Baby G online 2016 yang boleh anda temui di pasaran;

koleksi-jam-tangan

Lupakan jam digital dan miliki koleksi jam jenama Baby G dengan rekaan berjarum seperti yang terpapar pada gambar diatas.

jam-tangan-online

Atau buat pembelian jam digital seperti gambar diatas yang boleh anda temui dalam pelbagai pilihan warna menarik!

Sebenarnya ada banyak lagi design yang menarik yang boleh membuatkan anda semua rambang mata! Confirm tak senang duduk selagi tak dapatkan satu!

 

10 Penyebab Keracunan Makanan

Keracunan makanan memang kerap berlaku. Salah satu mekungkinannya mungkin akibat daripada makan makanan yang tercemar atau yang kurang masak.  Banyak jenis makanan yang boleh menyebabkan korang cirit-birit, sakit perut atau penyakit-penyakit yang lain.

Untuk pengetahuan korang, saya dapat artikel ni dari email. Dan oleh kerana saya rasa artikel ni bagus untuk di share, jadinya saya salin dan olah semula artikel ini untuk korang baca. Mungkin ianya bermanfaat untuk korang semua..

Antara penyebab atau punca keracunan makanan seperti di bawah :

Sayur-sayuran hijau. Memang sayur banyak manfaat dan sangat digallakkan untuk dimakan sebab banyak memberi nutrien dalam badan. Tapi kalau sayur-sayur itu tercemar, mungkin akan mendatangkan keburukan. Selalunya tercemar daripada najis, air kotor ketika membasuh sayur atau tangan peniaga kedai makan yang kotor. Jadinya untuk mengelakkan perkara ni berlaku, pastikan korang cuci tangan sebelum memasak, gunakan air yang bersih dan peralatan dapur yang bersih ok. 😉

Telur. Oh.. Telur ni antara makanan kegemaran saya. Huhu. Kalau nak tau, bakteria senang sangat membiak dalam telur, terutamanya Salmonella sp. yang menyebabkan cirit-birit. Kalau boleh elakkan daripada memakan telur secara mentah. (saya selalu makan telur separuh masak..).. Mungkin kena kurangkan makan telur separuh masak..

Ikan tuna senang tercemar dengan scombrotoxin yang menyebabkan panas badan, sakit kepala dan kejang otot. Ikan tuna yang telah ditangkap dan jika tak disimpan dalam peti sejuk untuk jangka masa yang lama, mungkin akan menghasilkan toxin yang mana tidak boleh dihapuskan walaupun ikan tuna itu dimasak.

Tiram. Tiram tinggal didasar laut dan makan secara ‘filter’. Jika air yang di ‘filter’ tercemar, maka tiram pun akan turut tercemar. Keburukan yang akan menimpa akan terjadi sekiranya ia dihidangkan mentah atau tidak cukup masak. Ramai yang suka makan tiram secara kurang masak. Harap lepas ni korang makan yang dah betul2 masak ok. Saya tak makan tiram.. ^^

Kentang. Kentang yang dimakan sebagai side dish boleh menyebabkan sakit perut. Semuanya disebabkan oleh bakteria yang dipindahkan daripada pekebun yang tidak menjaga kebersihan.

Keju. Keju pulak, yang dimakan dirumah selalunya boleh memberi keburukan sebab mungkin dah dicemari dengan bakteria Salmonella sp. yang mana bukan je penyebab sakit perut tapi juga boleh menyebabkan keguguran bayi. Kepada ibu-ibu yang mengandung tidak digalakkan untuk makan keju ketika hamil.

Aiskrim. Lori aiskrim yang dicemari bakteria-bakteria yang menyebabkan penyakit adalah punca kepada masalah ini. Hati-hati ketika membeli aiskrim yang dijual oleh penjaja yang menaiki motorsikal.

Tomato pula senang tercemar sewaktu berada kat pasar. Tapi jika dirumah pastikan tomato tu disimpan dalam peti sejuk serta merta. Jangan biarkan bakteria yang ada terus membiak.

Taugeh. Secara praktiknya taugeh memang bagus untuk tumbesaran kanak-kanak kerana sumber protein yang banyak. Tapi senang tercemar. Bakteria senang membiak ketika di kebun kerana sumber air dan keadaan sekitarnya.

Strawberry. Pernah dikaitkan dengan Hepatitis di Mexico kerana tercemar.

Kesemua makanan yang disenaraikan hanyalah sebahagiaan daripada sumber makanan yang boleh menyebabkan penyakit. Tidak semestinya makanan yang lain tidak mendatangkan keburukan. Kesemua makanan diatas senang untuk tercemar. Pastikan korang betul-betul jaga kebersihan diri dan juga sekitar. Untuk mengatasi keracunan makanan, pastikan makanan tu sentiasa terjaga dan tidak tercemar dari kotoran. Pastikan kalau sebelum masak, basuh tangan dengan bersih dan sentiasa bersihkan dapur korang tu 🙂

erk, sebenaqnye, post ni dah tulis minggu lepas lagi. Tapi akibat telalu bizi 😛 , sampai lupe nak publish post ni! Haish…

Ok. Sampai sini dulu Karangan Keracunan Makanan daripada saya. Huhuhu ^^ Selamat Membaca. Kalau korang rasa artikel ni bermanfaat, jangan lupa klik LIKE ! 😉

.

Belum Ada Biasiswa ? Tengok ni…

biasiswa

Bagi pelajar yang akan menyambung pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi, satu persoalan akan timbul ketika mana mereka sedang sibuk membuat persiapan. “Siapakah yang akan menaja aku nanti di Universiti ?”. Buat yang berkemampuan, persoalan ini mungkin tidak bermain di fikiran mereka untuk jangka masa yang lama.

Banyak peluang tajaan biasiswa sebenarnya boleh diperoleh di negara kita. Sebenarnya terdapat lebih 40 biasiswa yang boleh dipohon setiap tahun. Ya, 40 biasiswa yang telah diketahui menaja mahasiswa setiap tahun.

Jika masih belum mempunyai biasiswa atau masih tercari-cari biasiswa yang boleh anda pohon, Kit Biasiswa merupakan satu panduan yang mampu membantu mengenal pasti biasiswa mana yang sesuai dengan kehendak.

Kit Biasiswa Malaysia

.

Amim Najmie? Siapa tu? – Amim Blog

amim najmieAmim Najmie ?

Amim Najmie atau nama sebenar Hamim Nazmie Bin Hamdan adalah anak ke-2 daripada 4 orang adik beradik. Lahir pada 23 April 1990 di Sungai Besar, Selangor. Di internet, lebih dikenali dengan nama Amim Najmie.

Berumur 30 27 tahun pada 2017. Kini sedang menetap bersama awek family di Kuala Selangor. Sudah berkahwin dan insyaAllah akan menimang cahaya mata tidak lama lagi.

Selepas SPM, pernah bekerja sebagai seorang Jurupam di Petronas tempat tinggal saya. Beberapa bulan kemudian, saya ditugaskan pula untuk menjadi cashier di stesen minyak tersebut.

Saya adalah salah seorang pelajar kolej di Bostonweb College dan mengambil jurusan Diploma In Information Technology – Networking (CCNA).

Sebelum ini bekerja di Irfan Khairi Sdn Bhd (IKSB) dari tahun 2012 sehingga Januari 2017 sebagai Head Trainer dan tugas saya adalah mengajar mereka yang mahu menjalankan perniagaan di internet. Dengan ilmu perniagaan internet sejak 2008 lagi, saya menggunakannya untuk berkongsi pengalaman kepada mereka yang menyertai program di IKSB iaitu Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial.

Sejak 2008 lagi, sudah banyak kali saya menempuh jatuh bangun dalam dunia perniagaan internet. Oleh kerana abah dan mama yang sentiasa menyokong, saya masih berdiri sekarang ini. Mereka banyak memberi dorongan kepada saya sejak mula lagi.

Kini, saya fokus menjalankan perniagaan internet dari rumah secara sepenuh masa. Dan dalam masa yang sama, sedang giat membangunkan beberapa projek khas untuk memudahkan usahawan internet.

Berkemahiran dalam pembinaan laman web, blogging, reka bentuk grafik, media sosial marketing, dan apa sahaja yang berkaitan dengan perniagaan internet.

Jika anda memerlukan perkhidmatan daripada saya, boleh hubungi saya melalui facebook. Saya juga menawarkan servis seperti personal coaching terus kerumah anda.

Aktif di kebanyakan media sosial seperti Facebook, Twitter, Instagram, dan Google Plus.

Semoga dengan perkongsian maklumat di dalam blog ini, dapat memberi manfaat kepada anda. Jika anda ada sebarang pertanyaan, sila hubungi saya melalui mana-mana media sosial.

Nak kenal saya lagi? Pergi ke GOOGLE dan search : Amim Najmie